Tentoonstellingsbegeleiding van A Faithful Eye: Modern and Contemporary Art from the Netherlands, Highlights from the ABN AMRO Collection

Tentoonstellingsbegeleiding van A Faithful Eye: Modern and Contemporary Art from the Netherlands, Highlights from the ABN AMRO Collection

Onderwerp

Restauratie en conservering van 35 kunstwerken van 27 verschillende moderne en hedendaagse Nederlandse kunstenaars, o.a. Karel Appel, Marlene Dumas, Armando. Advisering omtrent verpakking en transport. Verzorgen van koerierdienst voor het transport naar en van het Grand Rapids Art Museum, Michigan (USA). Assistentie en supervisie tijdens het ter plekke uitpakken en conditiecontrole voor en na transport.
Eigenaar: ABN AMRO.

Doelstellingen

Optimale handhaving van kunstwerken tijdens een professioneel kunsttransport, waarbij het doel was dat er zo min mogelijk tot geen schade aan de kunstwerken op zou treden. Schade die ter plekke zou ontstaan, wilden wij zo goed mogelijk restaureren en waar mogelijk uiteraard voorkomen.

Aanpak

Vanaf 2006 startten wij met de diverse werkzaamheden die voornamelijk actieve conserveringsmaatregelen betroffen. Hieronder vielen het consolideren van verflagen, het schoonmaken, het optimaliseren van inlijstingen en het aanbrengen van achterkantbeschermingen. Dit laatste vormt een belangrijke bescherming tegen trillingen en klimaatwisselingen. Voorafgaand aan het transport maakten wij voor elk kunstwerk een conditierapport. Samen met Gerlach Art Packers bedachten wij de optimale verpakkingstechniek voor de kunstwerken. De objecten werden uiteindelijk in speciaal op maat vervaardigde klimaatkisten vervoerd. Na het uitpakken van de werken op de plaats van bestemming, controleerden wij aan hand van de conditierapporten de toestand van de objecten.

Resultaat

In september 2007 werden de werken per koerierdienst en onder begeleiding van Restauratieatelier Amsterdam naar Grand Rapids, Michigan (USA) getransporteerd. Na controle bij aankomst troffen wij geen beschadigingen aan. Begin januari 2008 staat het koeriertransport naar Nederland ingepland.

Sluiten
Kathrin Kirsch, Andreas Siejek, Hrsg. Ingo Sandner, Die Unterzeichnung auf dem Malgrund - Graphische Mittel und Übertragungsverfahren im 15.-17.Jahrhundert, Kölner Beiträge zur Restaurierung und Konservierung von Kunst- und Kulturgut, Band 11 2004, Anton Siegl ISBN 3-935643-13-6.